Günümüz inşaat yapılarında kalite ve güvenilirlikten sonra dikkat edilen ve yatırımcıların da öncelik verdiği konu estetik ve mimarisi güçlü yapılar oluşturmaktır. Oluşturulan yapıların her ayrıntısında estetik dokunuşlar beklenilmekte ve yatırımcılar da tercihlerini bu yönde kullanmaktadırlar. İnşaat yapılarının vazgeçilmezi olan küpeşte korkuluk da günümüzün estetik ve mimari beklentilerine uygun olarak modern bir şekilde tasarlanarak üretilmektedir.

İnşaat sektörünün hemen hemen her alanında kullanılan ve yeni düzenlemelere istinaden kullanılması mecbur kılınan küpeşte, korkuluk kelimesi ile eş anlamlı bir kelimedir..

Küpeşte korkuluk ‘lar inşaat yapılarında oldukça geniş kullanım alanlarına sahiptir. Merdivenler, balkonlar, asma tavanlar, bina girişleri, merpenler, havuz kenarları, teraslar, alışveriş merkezleri ve benzeri gibi iç ve dış her türlü mekanda tercih edilmektedir. Küpeşte korkuluklar kullanıldıkları alanlarda emniyet ve güveni sağladığı gibi mimari tasarımlarla birleştiğinde şık ve dekoratif bir görüntü de sunmaktadır.

Küpeşte korkuluklar alüminyum, ahşap, plastik, demir veya paslanmaz çelikten de üretilebilir. Eğer alüminyum profil kullanılarak yapılıyorsa ” alüminyum küpeşte ” adını alır. Alüminyum küpeşteler ise diğer küpeştelerden farklı olarak demontajdır. Yani parçalar halinde olan profiller sonradan vida ve benzeri gerekli malzemeler ile birbirine tutturularak mante edilirler. Küpeşteler parapet üzerine de yerleştirilebilir. Parapet ise; pencere önlerinde veya teraslarda beton, mermer, tahta ve benzeri malzemelerden yapılan, kenarları dönen sete denir. Kullanım amacı ise yapının zemin ile kesiştiği bölgelerdeki korumayı sağlamak ve kötü görünümü önlemektir.

Küpeşte ve Korkuluk

İnşaat yapılarında küpeşte kullanmanın zorunluluğu dikkat çeken bir konudur. 3 Temmuz 2017 tarihli Resmi Gazete’de yayınlandığı şekliyle Çevre Ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği düzenlenmiştir. Bu Yönetmeliğin amacı planlı, sürdürülebilir ve çevre şartlarına uygun yapılar ve projelerin denetlenmesine ilişkin düzenlenmiştir. Planlı Alanlar İmar Yönetmeliğinde ilgili maddelerde yazan beyanlara göre balkon ve teraslarda beşten fazla basamağı bulunan açık merpenlerde kotu 0.90 yüksekliğe kadar korkuluk yapılması mecbur tutulmuştur. Toplumumuzda yer alan çocuk, engelli ve yaşlı bireylerin emniyetini sağlamak açısından da korkuluk yapılmasının mecbur kılınması, yapı sahipleri açısından bir avantaj olarak karşımıza çıkmaktadır.